Blanda gammalt och nytt

Att kombinera inredningsstilar har länge varit populärt. Ett av de enklaste sätten att göra detta är att blanda gammal inredning med ny. Men innan du sätter igång har vi några användbara tips att dela med oss.

Blanda inte 50/50

Ett vanligt misstag när folk försöker blanda inredningsstilar är att tro att båda stilarna ska ha lika stor del av inredningen. Men detta får oftast bara rummen att se stökiga ut. Tänk hellre en balans mer runt 80/20 där antingen det gamla eller nya är den dominanta stilen och den andra fyller ut utrymmet. Se till att följa reglerna om balansen så kommer du att få ett fint och en hemtrevlig bostad. Tänk på att välja saker som du tycker om och som du och din familj trivs med.

Skapa fler kontraster

Att hålla sig till en stil för alla de större objekten i ett rum kan vara smart. Men att ställa fram objekt från den andra stilen i närheten av de stora möblerna hjälper till att dra fokusen till kontrasten mellan dem. Det kan vara så enkelt som att ställa ett gammalt soffbord vid en modern soffa, vid en vacker gammaldags dörr hänga upp en modern och egendesignad plastskylt, eller ställa en ergonomisk kontorsstol vid ett antikt skrivbord. Välj det som du tycker om och det kanske inte spelar så stor roll om det passar ihop. Om man tycker om det så är det helt okej.

Satsa på rätt belysning

Belysning kan vara både funktionell och dekorativ. Men för detta syfte är det klokt att låta den moderna belysningen fixa den funktionella delen och låta den äldre stilen vara mer dekorativ. På så sätt kan man använda sig av bättre arbets- och punktbelysning i hemmet. Och eftersom man eftersträvar att blanda gammalt och nytt behöver man inte tänka på hur man ska gömma bort den moderna belysningen för att den inte ”passar in”.

Tänk rum för rum

Bäst är att behandla varje rum för sig och inte försöka sprida ut inredningen över mer än ett rum åt gången. När varje rum fungerar som sitt eget lilla universum avskilt från alla de andra skapar man de bästa förutsättningarna för en mer komplett känsla.