Blanda inredningsstilar – några användbara tips

Att blanda inredningsstilar är inte något ovanligt. Men det finns många som aldrig provat på detta tidigare. Åtminstone inte medvetet. Och medan det är lätt hänt att göra ett eller annat misstag går det ganska enkelt att undvika de vanligaste fallgroparna bara med några enkla tips till hands.

80/20 – kanske den viktigaste regeln

Det absolut vanligaste misstaget när man blandar stilar är att tro att de båda borde ta lika stor plats i inredningen. Men det ger väldigt sällan speciellt bra resultat. För att undvika detta bör du hålla dig efter 80/20-regeln. Med denna låter du ena stilen står för runt 80% av inredningen medan den andra stilen utgör de resterande 20%. Det kanske inte låter så mycket, men det kommer absolut vara märkbart om du gör det på rätt sätt.

Inte bara detaljerna

För att stilen som endast tar upp 20% ska vara en tydlig del av inredningen är det viktigt att du inte bara låter den finnas i de små detaljerna i rummet. I varje rum du kombinerar stilar bör den mindre dominanta stilen få åtminstone ett eller ett fåtal större möbler eller inredningsobjekt. Som exempel kan du blanda in en lite mer industriell stil i ett rum med bland annat ett snyggt metallskåp.

Sprid ut båda stilarna

Det är också viktigt att du inte placerar alla de 20% i en enda del av rummet. Gör du det har du inte blandat stilarna utan bara skapat två olika utrymmen i samma rum. Det är mer samspelet och kontrasten mellan stilarna som du är ute efter. Självfallet behöver de inte spridas ut allt för tunt över rummet heller. Undvik bara att allt står i en mindre del av rummet.