Välj mattan med omsorg

Mattor är något vi kan ha i praktiskt taget varje rum i hemmet. Men självklart passar inte alla mattor överallt. Rätt matta kan göra mycket för ett rum och det är värt att tänka till lite extra innan man väljer ut en matta.

Storleken

Storleken på matten och rummet är det första man bör utgå från. Man behöver tänka på hur mycket yta mattan borde ta upp. Och så länge det inte är en heltäckningsmatta vill man nog att en del av golvet ska synas så det är tydligt att mattan ramar in ett viss område av rummet.

Materialet

Materialet kan vara en fråga om stil, men oftast är det en mer praktisk aspekt av mattköpet. Ska man exempelvis lägga en matta i hallen eller köket kanske man vill välja en matta som både är slittålig och lätt att rengöra. I vardagsrummet eller sovrummet har man betydligt mer lyx att välja matta efter stilen och inte materialet.

Färg och mönster

Som med allt annat när det kommer till inredning vill vi ju att mattan ska matcha sin omgivning. Detta betyder dock inte att mattan inte kan stå ut och dra till sig blicken. Men då behöver man oftast inreda med neutralt runtomkring den. Med frågan om färg och mönster handlar det väldigt mycket om balans.

Lugg

Mattans lugg kan variera en hel del i längd. En matta med längre lugg kommer vara mjukare och ger ofta en mer ombonad känsla i rummet. Men det är värt att tänka på att de lättare samlar på sig damm och är inte så enkel att rengöra med bara dammsugaren. Kort lugg är normen på många håll och de är enklare att ställa möbler på. Lättare möbler som exempelvis små sidobord kan bli lite rangliga på mattor med lång lugg.